Vers Toneel speelt eerste voorstelling

vers1Sprookjes, wie is er niet mee opgegroeid? Ook de dit jaar gestarte jongerentoneelgroep Vers Toneel uit ‘s­-Heerenberg nam het sprookje als uitgangspunt voor zijn eerste toneelproductie Koud Hart. Op 21 en 22 november zullen de jonge toneelspelers twee voorstellingen geven in het Barghse Huus.

Door Joke Burink

Hechte groep

De vijftien toneelspelers van het gezelschap hebben het toneelstuk zelf bedacht, waarna regisseurs en oprichters van de toneelgroep, Jop en Caroline Geven, het geheel aaneen schreven tot een avontuurlijk en hilarisch verhaal.

Caroline: “Ik ben zelf een groot sprookjesfan, ik lees ze nog steeds heel graag. We hebben bepaalde karakters en ook stukjes tekst uit sprookjesverhalen zoals Peter Pan en Alice in Wonderland verweven met de hedendaagse tijd. Het is fantastisch om te zien hoe de spelers, variërend van 12 tot 22 jaar, in zo’n korte tijd één hechte groep is geworden, en hoe zij samen dit toneelstuk weten neer te zetten”

Goed en kwaad

Lobke Holland (21) kende Jop en Caroline al van een eerdere toneelervaring en wilde graag met hen verder in Vers Toneel. Ze bleek geknipt voor een rol als hartenkoningin, een oerslecht mens die harten verzamelt. Lobke: ” De titel Koud Hart slaat op mijn personage en op die van de ijskoningin.” Maar er zit meer achter; de sprookjesfiguren bestrijden elkaar in goed en kwaad, maar niet volgens de lijn der verwachting. Zo schijnt de Gelaarsde Kat samen te werken met Peter Pan en heeft laatstgenoemde een oogje op Roos, een meisje dat opvallend veel gelijkenissen vertoont met Roodkapje. Roos, gespeeld door Seraphina van Rooij (18) gaat zelfs met Peter picknicken. Is dat allemaal niet te ingewikkeld voor jong publiek? Seraphina: “Nee, het verhaal is leuk en best luchtig. Het is geschikt voor jong en oud. Er zit een goede verhaallijn in en er is ook nog ondersteuning van de verteller.”

Interactief

Esmée Rieken (16) is die verteller en voorziet het publiek van de nodige informatie. Zo laat zij het publiek in haar omschrijvingen kennis maken met de verschillende personages. Tijdens haar interactieve rol verhuist zij regelmatig van plek, van vertelstoel tot in het publiek, maar ook wordt zij meegetrokken in het verhaal. Sterker nog: eigenlijk vindt zij Peter Pan ook wel leuk en daar zou Roos wel eens de dupe van kunnen worden.

Bootcamp

Peter Pan, gespeeld door Julian Radstake (15), vindt het wel leuk om zo’n populaire jongen te spelen. Als één van de helden in het verhaal is een belangrijke rol voor hem weggelegd in de scène van de bootcamp. Julian: “In het verhaal ben ik lid van het sprookjesbosbevrijdingsfront en samen met de Gelaarsde Kat en de grootmoeder van Roos, train ik anderen, zodat ze sterk genoeg worden om tegen de slechteriken te strijden.” Koud Hart is te zien op 21 november, aanvang 20 uur en op 22 november om 14 uur in het Barghse Huus, Willem van den Berghstraat 1, ‘s­Heerenberg. Kaarten voor beide voorstellingen zijn uitsluitend te bestellen via de website van Vers Toneel: www.verstoneel.nl en kosten 10 euro voor volwassenen en voor de jeugd tot en met 16 jaar, 5 euro.